Klimaat in ‘De droomvluchten’ en daarbuiten

Deel met je vrienden:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Denken en schrijven over het klimaatprobleem en over de mens-natuurrelatie. Zeer actueel, maar altijd ongemakkelijk.
In het eerste verhaal van mijn boek komt de opwarming van de aarde als een voldongen feit naar voren in een ontluisterend toekomstscenario, waarin vrijwel enkel de niet-menselijke personages nog kunnen overleven.
Thyra is het symbool van de losgeslagen, gedesillusioneerde mens die alle hoop heeft laten varen, wat weerspiegeld wordt in de verwaarloosde toestand van de aarde, het slechte in de mens dat veel te vaak in de wereld lijkt te overheersen overwint hier. Ik heb dat zo lelijk mogelijk voorgesteld, omdat het geen mooi plaatje is, onze slechte kant. Ook het tweede verhaal is een voorbeeld van menselijke zwakte, dat personage is arrogant en lomp, houdt nog steeds weinig rekening met anderen en de omstandigheden buiten zichzelf. Vanuit dat beginpunt vertrekt de beweging weg uit het egoïsme, zoals in de verhalen de personages op hun eigen manier dit invullen, en wat bij de een al wat moeizamer verloopt dan bij de ander. In jezelf vastzitten is niet het geluk en op verschillende manieren hebben alle figuren in mijn vertellingen hier last van, met de gevolgen voor hun omgeving.
Enkel met onze verenigde krachten kunnen wij de wereld mooier maken, voor onszelf en voor elkaar, Ik geloof in kernenergie als onderdeel van de oplossing, maar ik besef dat dit ook een omstreden suggestie is. Bill Gates heeft, samen met enkele knappe koppen een nieuw soort kerncentrale ontworpen die draait op kernafval, twee vliegen in één klap, want dat nucleair afval is ook een groot probleem voor onze planeet. Bovendien zou deze centrale beduidend veiliger zijn dan de huidige. Er waren onderhandelingen geweest met China over de bouw van een prototype. Helaas moest Trump daar weer een stokje voor steken, toen hij een handelsembargo afkondigde met dat land. Ik maak me sterk dat hij de volgende verkiezingen niet wint, voor ons allemaal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
0
0
Jouw literatuur