Thich Nhat Hanh: Mens geworden wijsheid

Deel met je vrienden:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Stel je voor dat wijsheid zou incarneren in een persoon. Hoe zou die er dan uitzien? Sinds ik de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh ontdekt heb, kan ik mij daar iets bij voorstellen. Zijn leven getuigt ervan, daarover kan je interessante dingen op YouTube bekijken. Deze man is een prachtig voorbeeld van liefdevolle empathie en aandacht, iedere minuut van iedere dag opnieuw, voor eender wat of wie ook maar op zijn pad komt op dat moment.

Hij heeft erge situaties meegemaakt, zoals de verschrikkelijke strijd van de Vietnamezen tegen het Franse kolonialisme tot 1954. Altijd echter, zelfs in die afschuwelijke periode, heeft hij vriendelijkheid, pacifisme en mindfulness beoefend en uitgedragen. Zou het niet mogelijk zijn dat ons vermogen tot standvastigheid ons zeer kenmerkt? Dat hetgeen ons werkelijk tot krachtige personen maakt door onze weerbaarheid in moeilijke situaties bepaald wordt? Het is namelijk veel makkelijker om zachtaardig te zijn als alles goed gaat. Hij deed het heel zijn bestaan tot nu toe, ieder uur opnieuw met een geduld en een compassie die hem nauwelijks ooit zijn nagedaan en ook in tijden van ernstige beproevingen. Hij heeft tientallen mooie, inspirerende boeken geschreven trouwens, waarin hij zijn boodschap van geduldige aandacht communiceert.

(Hier is Thich Nhat Hanh te gast bij Oprah Winfrey. Een fragment waarin duidelijk wordt dat zijn eenvoudige aanwezigheid ten volle ondersteunt wat hij wil uitdragen!)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
0
0
Jouw literatuur