Vrijheid?

Deel met je vrienden:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jean-Paul Sartre en Simone De Beauvoir zagen het tot een hun plicht en geluk om verslag te doen van hun ervaringen. In het Facebook-tijdperk wordt hun fakkel gretig overgenomen door tallozen.
Het vastleggen en delen van de eigen beleving maakt ons rijker als individuen. Het is een vorm van vrij zijn. Sartre nam het op voor onze vrijheid. Hij beweerde dat we altijd vrij zijn. We zijn volgens hem zelfs ‘gedoemd tot vrijheid’.
Je hebt altijd keuzes… Zelfstandig ben je volgens mij vooral in de verhouding die je tot de andere meningen inneemt, zonder in een of ander specifiek systeem verstrikt te raken. Een mening is best genuanceerd en onderbouwd. Anders noem ik dat schijnvrijheid. Het recht om je geluk na te jagen is de kern van vrijheid.
Een leven buiten de maatschappij, dakloos, LIJKT een echt vrij leven, maar bedreigt wel je mogelijkheden. Dan kan je terecht vragen welke opties je nog resten. Helaas betekent dit ook: geld is vrijheid.
Er zijn echter wel degelijk mensen die voor een leven op straat gekozen hebben. Geloof me, ik heb met hen gepraat. Wat niet wil zeggen dat ze daar allemaal even blij mee zijn… Ze voelen echter weinig ervoor om iets aan hun situatie te veranderen…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
0
0
Jouw literatuur