We worden steeds slimmer

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Een aardig boekje, dat wel. Clive Thompson schreef ‘We worden steeds slimmer’, een betoog voor de nieuwe technologische maatschappelijke realiteit. Waarin jongeren videogeleerd zijn en betere schrijf- en leesvaardigheden zouden krijgen door onder andere bloggen, foto’s en filmpjes maken. Sociale vaardigheden worden gestimuleerd door het besef van een publiek, doordat als je bijvoorbeeld blogt of je ideeën online zet je ze beter leert formuleren omdat er zoveel potentiële toeschouwers zijn en dat schopt je een extra bewustzijn en geweten. Er wordt vaker in groepen gedacht over allerlei problemen, waarbij prachtige voorbeelden van collectief oplossend denken gecreëerd worden. (Waarbij de resultaten veruit overstijgen wat een individu alleen zou kunnen bereiken).

Het is wel jammer dat van die frisse geletterdheid en toename van onze gezamenlijke intelligentie minder te merken valt in met name het Belgische onderwijs, waarvan het niveau jaar na jaar achteruit blijft gaan. In 2015 bekleedden we nog een schamele zestiende plaats op de wereldranglijst van onderwijs. Vooral het basisonderwijs gaat achteruit, zoals welbekend is.

Gelukkig worden er in het boek van Thompson digitale mogelijkheden aangereikt om ook dit knelpunt, dat zich eveneens in Amerika voordoet, aan te pakken. Zo bestaat er een online leerplatform dat de ‘Khan Acadamy’ gedoopt werd en dat wereldwijd toegang tot lessen verschaft. Leerlingen kunnen op die manier in hun eigen tempo vorderingen maken, die zowel online als door een leerkracht kunnen bijgehouden worden. Waardoor het probleem van het tempo van degenen volgen die het moeilijkst hebben wegvalt, want iedereen leert naar eigen kunnen.  Helaas bestaat dit initiatief (nog) niet in het Nederlands…!?! (Iemand?)

De mogelijkheden zijn er wel, maar we moeten met zijn allen nog veel beter leren ze in te zetten en te gebruiken…

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Je ontvangt een email met de link naar het verhaal en meer informatie over mijn boek.